Å være bedriftseier er en flott mulighet. Hva slags bransjer har du erfaring fra? Du foretrekker kanskje å bli i en sektor du kjenner godt, eller starte i en helt annen sektor.

Hvordan kan du bruke ferdighetene dine til andre felt? Hvilke av disse ferdighetene kan brukes i næringslivet generelt? Hva var dine beste og dårligste sektorer og hvorfor?

Noen sektorer er mer lukrative enn andre når det gjelder penger og risiko. På den annen side er det også noen sektorer som er mer risikofylte.

En virksomhet som et renseri er vanligvis en trygg investering, men genererer bare en beskjeden inntekt. Dette er mer en livsstilsvirksomhet. Restauranteierskap, på den annen side, er en mer risikabel satsning, så det er mer sannsynlig at du vil forfølge det bare hvis du virkelig brenner for det.

Har du som mål å bli ekstremt velstående eller er du mer opptatt av arbeidsglede?

Vil du heller ta risiko eller spille det trygt?

Du bør også være oppmerksom på kommersielle trender. Fremtidig vekst er anslått innen helsevesen, teknologi, konstruksjon og utdanning og opplæring.

Hvor mye penger er du villig til å investere? Sektorer over en viss terskel vil bli filtrert ut av budsjettet ditt – med hoteller og produksjon som vanligvis er blant de dyreste.

Det neste trinnet er å lage en kortliste over prospekter basert på din valgte sektor. Følgende forslag vil hjelpe deg.

Det neste trinnet er å lage en kortliste over potensielle kunder når du har bestemt deg for hvilken bransje du vil bli med i – selv om du kanskje vil holde mulighetene åpne. Du må nøye velge den virksomheten som passer for deg når du skal kjøpe en eksisterende.

Hvordan velge riktig virksomhet for deg – vi viser deg hvordan du borer ned virksomhetene som passer dine behov basert på pris, beliggenhet og eierfinansierte muligheter.

Eierne av virksomheten du er interessert i kan svare på spørsmålene dine når du har funnet den.

I tilfelle du allerede har bestemt deg for hvilken sektor du ønsker å kjøpe en virksomhet i – eller hvis du fortsatt er åpen for ideer – kan du nå begrense søket ytterligere. Å søke etter en bedrift kan være overveldende siden det er tusenvis av bedrifter til salgs.

Noen forretningslokaler inkluderer overnatting. En bedriftseier sparer tid og penger ved å eliminere pendlingskostnader. I tillegg øker det prisen betraktelig – men hvis du selger din eksisterende bolig først, gir det deg vanligvis mer kjøpekraft. Spesielt utbredt i B&B, gårder og forhandlere.

Ikke gi opp hvis du ikke finner det du leter etter umiddelbart. Fortsett å sjekke regelmessig for å sikre at du ikke går glipp av drømmemuligheten din ettersom nye virksomheter kommer til markedet hver dag. Du kan

registrer deg også for å bli varslet når noe som samsvarer med kriteriene dine blir tilgjengelig. Denne funksjonen vil være tilgjengelig fra de fleste agenter og oppføringssider, så sørg for å dra full nytte av den.

Når du gjør forespørsler, bør du ha to mål i tankene. Du kan begynne med å finne ut mer om virksomheten for å finne ut om du vil ta den videre. I tillegg, hvis du ønsker en formell forhandling, må du overbevise selgeren om din troverdighet og oppriktighet.

Selv etter oppsalg kan selger være knyttet til virksomheten. Hvis du demonstrerer overfor selgeren at du er kvalifisert – i form av ferdigheter, erfaring og holdning – er det mer sannsynlig at han velger deg fremfor andre interesserte.

Hvor lenge har selskapet vært i virksomhet?

Hva er selskapets historie?

Hva gjorde at du bestemte deg for å selge virksomheten nå?

Kan du beskrive forretningsmodellen mer detaljert?

Hvor mye har selskapet tjent i netto overskudd eller bruttoinntekter de siste 2-3 årene?

Hvilke faktorer tok du i betraktning når du verdsatte virksomheten? Hvordan ble verdien fastsatt? Ble det brukt en kvalifisert, uavhengig ekspert?

Hva er din prisfleksibilitet?

Hva er verdien av virksomhetens goodwill?

Hvordan er prisantydningen basert på eiendeler og gjeld (gjeld)?

Hvis salget skal struktureres, hvordan vil du at det skal struktureres?

Hva er vilkårene og prisene for selgerfinansiering, og om den er tilgjengelig? Vanligvis dekkes 10-25 % av kjøpesummen av selgerfinansiering, noe som viser selgers tillit til både virksomheten og kjøperen.

Er du villig til å vente til jeg sikrer ekstern finansiering?

Du må vise dem pengene slik at de kan betrakte deg som en seriøs og ekte kjøper.

Selgere vil sørge for at du har råd til virksomheten, mest sannsynlig gjennom et banklån og med nok personlige midler til en forskuddsbetaling. De vil også se etter noen som har en lidenskap for virksomheten og en oppriktig interesse for den.

Gjeldsfinansiering inkluderer kommersielle lån gitt av byggeforeninger og kredittforeninger. Bedrifter eller enkeltpersoner låner penger fra en utlåner, og betaler dem tilbake med renter over en bestemt tidsperiode.

Du vil finne ulike rentesatser, tilbakebetalingsbetingelser og andre vilkår avhengig av utlåner og hvor risikabelt forslaget ditt anses å være. Hvis du eier eiendeler, typisk et hus, kan du sikre lånet med gunstige vilkår.

Du kan sannsynligvis låne mer av personlig sparing hvis du har mer penger å bidra med.

Avhengig av omstendighetene dine, kan du kanskje også trekke fra lånets renter og kostnader.

Forhandlingsprosessen – en konfronterende tilnærming bygger sjelden tillit, og siden mange selgere ikke ønsker å gi opp virksomheten sin, vil de sannsynligvis unngå et nært forhold til noen de misliker.

Å være for ivrig etter å tilfredsstille selgeren, vil imidlertid tillate selgeren å kontrollere alt, og sette deg i fare for å bli dratt av og til slutt misfornøyd. Ikke vær aggressiv, men vær selvsikker. Vær vennlig uten å være underdanig.

Det er viktig å gjennomføre due diligence når en foreløpig avtale er oppnådd.

For å sikre at du får deg inn i riktig type virksomhet når du kjøper en, må du utføre due diligence.

Due diligence skjer etter at vilkårene for transaksjonen er avtalt, og det gir deg mulighet til å undersøke virksomheten nøye for å sjekke om selgers påstander stemmer. Det kan være i din beste interesse å reforhandle eller gå bort fra avtalen hvis tidligere ukjente problemer oppdages.

Et bedriftsoppkjøp er en komplisert prosess som du ikke bør prøve uten hjelp fra en regnskapsfører, advokat og/eller bedriftsmegler.

Hvis du ikke er grundig i starten, kan det hende du først oppdager skjulte problemer etter at det er for sent og salget allerede er fullført.

OttawaBusinessGuide.com